Maak een afspraak

Wat is diëtetiek?

Diëtetiek omvat zowel voedings- en dieetleer. Dieetleer is de wetenschap die voeding en ziekte met elkaar verbindt. Een dieet is een aanpassing van een eetpatroon die doorgevoerd wordt met als doel de gezondheid te bevorderen. Voedingsleer is de wetenschap over de voedingsmiddelen, voedingswaarden, de vertering en de stofwisseling.

Wanneer naar de diëtist?

Een diëtist is dé specialist als het over voedingsadvies gaat. Zij/hij heeft een diploma van bachelor in de voedings- en dieetkunde. Diëtist is een beschermd beroep, waarbij het belangrijk is voldoende stages gedaan te hebben, zich te houden aan beroepsgeheim en zich te blijven bijscholen. Een diëtist geeft wetenschappelijk onderbouwde informatie en advies met betrekking tot jouw eetpatroon. Een diëtist geeft niet zomaar een algemeen schema, maar houdt rekening met je persoonlijke situatie en formuleert een advies op maat. Dit advies kan gaan over gezonde voeding (voor iedereen, inclusief zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen, sporters, vegetariërs, veganisten …) of over een medisch probleem (diabetes, hoge cholesterol of bloeddruk, overgewicht, ondergewicht, nierinsufficiëntie, …). De diëtist informeert niet enkel, maar motiveert ook en ondersteunt en begeleidt je bij het aanpassen van je eet- en leefgewoonten. De diëtist geeft graag een antwoord op al jouw vragen omtrent product- en etiketinformatie, voedingsclaims, het samenstellen van een voedingspatroon aangepast aan je situatie, recepten, …

Voor advies:

Bij een diëtist kan je terecht voor advies over gezonde voeding, maar ook voor dieetadvies in het kader van ziekte of aandoeningen. Het dieetadvies wordt afgesteld op het individu en zijn of haar situatie. De diëtist kan aan individuen van alle leeftijden advies geven over gezonde voeding:

 • Gezonde en evenwichtige voeding
 • Vegetarisme & veganisme
 • Een gezonde relatie met voeding
 • Sportvoeding
 • Voeding tijdens zwangerschap of lactatie

Daarbuiten adviseert en begeleidt een gediplomeerd diëtist patiënten met bepaalde ziekten, aandoeningen en/of therapieën:

 • Overgewicht en obesitas
 • Emo-eten
 • Diabetes Mellitus type 1 en 2 en bij verstoorde bloedsuikerwaarden
 • Dyslipidemie: hoge cholesterol en/of triglyceriden
 • Hart- en vaatziekten
 • Nierfunctiestoornissen
 • Voedselallergieën en intoleranties
 • Ondervoeding of het risico op ondervoeding
 • Kanker
 • Eetstoornissen
 • Kauw- en slikstoornissen
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Voor en na chirurgische ingrepen

Na een ziekenhuisopname:

Ook na een ziekenhuisopname kan je je wenden tot een diëtist. Op die manier ben je verzekerd van een optimaal herstel.

OPMERKING: Voor raadgeving over dieetvoeding omwille van ziekte is een verwijsbrief van je huisarts of specialist nodig.

Terugbetaling

Een consultatie bij een erkende diëtist wordt vaak gedeeltelijk terugbetaald. Dit hangt af van je mutualiteit en of je aan eventuele voorwaarden voldoet. Raadpleeg voor meer informatie jouw ziekenfonds.

Jolien Kennis – Diëtiste

Jolien is sinds 2017 afgestudeerd aan de University College Leuven-Limburg als bachelor in de voedings- en dieetkunde. Jolien heeft een grote passie voor gezonde voeding en voor een gezonde, sportieve levensstijl.

Levenslang leren vindt Jolien ontzettend belangrijk. In 2018 heeft ze het postgraduaat tot diabeteseducator voltooid, een uitgebreide navorming rond sportvoeding gevolgd en ook nu blijft ze zich regelmatig bijscholen. Ze heeft zich de laatste jaren vooral verdiept in emotioneel eten en plantaardige voeding. Ze heeft ervaring als kinderdiëtiste door in 2018-2019 te werken op de dienst kindergeneeskunde in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Jolien wil haar kennis over voeding delen met iedereen die er interesse voor heeft. Je kan bij haar terecht voor voedingsadvies bij overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, nierproblemen, sport, zwangerschap, enzovoort. Ze coacht je ook graag naar een gezond eetpatroon of om komaf te maken met eetbuien en emotioneel eten. Jolien luistert aandachtig naar wat je nodig hebt en formuleert een advies op maat dat past bij jouw levensstijl. Deze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat je je doelen bereiken kan. Naast zelfstandige diëtiste is Jolien ook coördinator bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD).

De raadpleging

Bij de eerste consultatie leert de diëtist u beter kennen. Hierbij hoort o.a. een uitgebreide anamnese om te weten hoe uw huidige eetpatroon eruit ziet. Uw gewicht en vetpercentage kan bepaald worden. Ook gaat de diëtist verder in op uw medische voorgeschiedenis, uw verwachtingen en uw doelen.

Tijdens deze eerste consultatie krijgt u een voedingsadvies in een notendop. De diëtist spreekt enkele werkpunten af met u om al in de richting van uw voedingsplan te gaan.

Bij de tweede consultatie worden uw zorgvraag en de eerste moeilijkheden verder besproken. Het op maat gemaakte voedingsplan en het dieetadviesadvies komt dan gedetailleerd aan bod.

Tijdens alle volgende consultaties is er ruimte om vragen te stellen, bij te leren over etiketten lezen en krijgt u tips over allerlei moeilijkheden die u kan ervaren. Deze gesprekken kunnen helpen met nieuwe moeilijkheden, vragen, nieuwe producten en om gemotiveerd te blijven om uw gezondheidsdoelen voortdurend na te streven.

Diëtist nodig? Kom langs bij Ospoplus.

Bij ons ben je in goede handen.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.