Maak een afspraak

Podologie: jouw voeten in goede handen

Podologie betekent letterlijk voetkunde en is de wetenschap die zich bezig houdt met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet in relatie tot hoger gelegen segmenten. Met andere woorden, de podoloog onderzoekt en behandelt problemen die zich manifesteren of hun oorsprong vinden aan de voet. Klachten aan voet, enkel, knie, heup en rug kunnen dus het gevolg zijn van een slecht functionerende voet. Ook voor huid- en nagelproblematiek aan de voet, kan je bij de podoloog terecht.

Wanneer naar de podoloog?

Bewegen is gezond, en iedereen zou het moeten doen! Maar gebeurt die beweging niet op de juiste manier dan kunnen er zich allerlei aandoeningen en blessures voordoen. Daarom kan ook iedereen kan bij de podoloog terecht. Kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen, maar ook diabetes- en reumapatiënten. Daarnaast ook sporters van alle niveaus en personen met klachten aan de onderste ledematen en de lage rug. Hieronder vind je enkele veel voorkomende aandoeningen bij al deze doelgroepen.

85% van de diabetes gerelateerde amputaties zijn het gevolg van een slecht verzorgde voetwonde. Deze voetwonden komen tot stand door een verminderde sensibiliteit en doorbloeding in combinatie met abnormale drukken. In de acute fase is het belangrijk om wondzorg toe te passen, maar in een latere fase kunnen risicozones opgespoord worden om zo drukpunten te vermijden. Ook kan met behulp van de biomechanische metingen en de ganganalyse de voetfunctie worden gecontroleerd. Ter voorkoming of genezing van de wonden kan een op maat gemaakte ontlastende zool worden gemaakt. Andere hulpmiddelen zijn ontlastende vilt of silicone orthesen. Ook belangrijk zijn schoenadvies en een goede educatie. Voor diabetespatiënten is het omwille van al het bovenstaande belangrijk om minstens tweemaal per jaar de voeten te laten controleren door de podoloog.

Zooltherapie bij kinderen onder de 6 à 7 jaar is zeker niet noodzakelijk (tenzij bij ernstige klachten). Want een foutief stappatroon gaat echter niet altijd gepaard met pijn of klachten, maar kan op latere leeftijd wel voor problemen zorgen. Bij twijfel is een preventieve screening altijd aan te raden. Alvast een gouden tip: in de ontwikkeling van de kindervoet is adequaat schoeisel essentieel!

Terugbetaling

De podologie kent momenteel geen eigen nomenclatuurnummers, wat betekent dat er in principe geen terugbetaling is voor podologische zorgen. Maar, afhankelijk van je ziekenfonds, kunnen ze jou één of meerdere keren per jaar een gedeeltelijke terugbetaling bieden. Vraag dit dus zeker na bij je mutualiteit!

De podoloog beschikt wel over een RIZIV erkenningsnummer. Hiermee kunnen diabetespatiënten met verwijzing van een arts of specialist onder bepaalde voorwaarden tot tweemaal per jaar volledige terugbetaling krijgen voor een podologisch consult. Dit kan gecombineerd worden met gedeeltelijke terugbetaling via de mutualiteit.

Partena (onafhankelijk ziekenfonds) is voorlopig ook de enige mutualiteit die podologische zolen gedeeltelijk terugbetaald.

Jouw raadpleging

Door middel van verschillende technieken verhelpt de podoloog je klachten en probeert hij in de mate van het mogelijke ervoor te zorgen dat ze niet meer terugkomen.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Corrigerende zooltherapie na uitgebreid biomechanisch onderzoek en stap-/loopanalyse
  • Stretchingprogramma’s
  • Instrumentele behandeling of uitgebreide voetverzorging
  • Drukontlastende viltherapie
  • Corrigerende of drukontlastende silicone-orthesen
  • Wondzorg
  • Algemeen en specifiek (schoen)advies
Ospoplus podoloog

Podoloog nodig? Kom langs bij Ospoplus.

Bij ons ben je in goede handen.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.